Siedem Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Brzesko, a także Koło Gospodyń Miejskich Brzeszczanki, wzięło udział w Turnieju Kulinarnym, który odbył się w środę, 25 sierpnia, w Ośrodku Kultury w Albigowej (gmina Łańcut). Turniej połączony z Prezentacją Dziedzictwa Kulturowego pięciu gmin z powiatów leżajskiego i łańcuckiego był zorganizowany w ramach Międzynarodowego Projektu Współpracy „Twoja kultura, moja kultura” realizowanego przez cztery Lokalne Grupy Działania – „Ziemia Łańcucka”, „Partnerstwo dla Ziemi Kujawskiej”, „Kwartet na Przedgórzu” oraz Kuudestaan (Finlandia).
W wydarzeniu wzięły udział między innymi 22 koła gospodyń wiejskich oraz przedstawiciele trzech gospodarstw agroturystycznych funkcjonujących na terenie działania „Kwartetu na Przedgórzu”. W sumie ustawiono 56 stanowisk, na których prezentowano tradycyjne potrawy regionalne.
Gminę Brzesko reprezentowało, jak wspomniano na wstępie, osiem drużyn. Wszystkie otrzymały od organizatorów zestawy sprzętu cateringowego, każdy o wartości 2,5 tysiąca złotych. Ponadto Koło Gospodyń Wiejskich „Stanisławianki” ze Szczepanowa otrzymały nagrodę specjalną za najpiękniej przygotowane stoisko.
A oto wykaz potraw przygotowanych na turniej przez drużyny reprezentujące gminę Brzesko
KGW z Bucza (działające przy Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju Wsi Bucze) – kapuściane kotleciki z sosem chrzanowym.
KGW „Tradycja” z Jadownik – bób z kaszą zapiekany.
KGW „Pozytywnie Zakręceni” z Jasienia – zupa z soczewicy z chlebkiem ziołowym z bazylią. KGW z Mokrzysk – pierożki pieczone z kapustą i szpinakiem.
KGW z Poręby Spytkowskiej (działające przy Porębskim Towarzystwie Społeczno-Kulturalnym) – kapuśniaczki orkiszowo-ziołowe, placek orkiszowy.
KGW ze Sterkowca – tradycyjne wędliny wiejskie.
KGW „Stanisławianki” ze Szczepanowa – szczepanowski żurek na serwatce.
KGM „Brzeszczanki” z Brzeska – poterovelove
- Turniej Kulinarny w Albigowej to pierwszy etap wielotorowego projektu „Twoja kultura, moja kultura”. Już we wrześniu w brzeskim pałacu Goetzów odbędą się trzydniowe warsztaty kulinarne prowadzone przez profesjonalnych kucharzy. Będzie to kolejny ukłon naszej LGD i naszych partnerów w stronę pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich, bo głównie z myślą o nich organizowane będzie to wydarzenie. Wiosną przyszłego roku w Ciechocinku organizowane będą podobne warsztaty, ale już z udziałem uczniów szkół gastronomicznych, w których udział weźmie około 20 brzeskich adeptów sztuki kulinarnej. Również wiosną nastąpi podsumowanie całego projektu, którego ostatnim akcentem będzie wyjazd do Finlandii – mówi Piotr Kania, prezes LGD „Kwartet na Przedgórzu”.