27 września 2020 r. w Buczu na placu zabaw przy kościele, Koło Gospodyń Wiejskich działające przy Stowarzyszeniu Na Rzecz Rozwoju Wsi Bucze zorganizowało poczęstunek i degustację przygotowanych potraw w ramach projektu grantowego “Buczańskie gotowanie szansą na ekonomizację Stowarzyszenia”.
Panie z Koła Gospodyń przygotowały wiele wyrobów cukierniczych (ciasteczka, ciasta drożdżowe, ciastka z sezonowymi owocami, serowce i jabłeczniki oraz ciasto marchewkowe i inne z masami). Przygotowano też potrawy na zimo (paszteciki i ciastka z cebulą, sałatki jarzynowe) oraz na gorąco takie jak tradycyjny żurek i kapuściane kotlety.
Prezentacja cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców i gości. Produkty rozeszły się bardzo szybko. Degustatorzy zachwalali smak i estetykę podawanych potraw i ciast. Niektórzy pytali o przepisy, a także o możliwość cateringu i zamawiania potraw. Panie każdemu klientowi dołączały ulotkę z ofertą.
Głównym celem projektu jest rozszerzenie możliwości zarobkowych przez Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Bucze w zakresie przygotowywania potraw tradycyjnych, regionalnych i ciast oraz prowadzenia kompleksowych cateringów. W tym celu zakupiono sprzęt AGD do wyposażenia kuchni w Remizie OSP: kuchenkę gazową, mikrofalówkę lodówkę, zmywarkę, maszynkę do mięs, blender, stół ze stali nierdzewnej i inne garnki, oraz brytfanny do pieczenia mięs i ciast, zestawy obiadowe dla 60 osób i naczynia cateringowe. Wartość zakupionego sprzętu to ok. 13 tys. zł.
Partnerem projektu są OSP Bucze oraz Gmina Brzesko, którym dziękujemy za owocną współpracę.
Projekt realizowany w ramach Programu Grantowego Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Tarnowski, przy wsparciu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego
Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Bucze