Od lat, z wielkim powodzeniem obchodzone jest w Brzesku Diecezjalne Święto Chleba. To dożynki, których organizatorem jest Cech Rzemieślników, Małych i Średnich Przedsiębiorców z Brzeska, w organizację imprezy czynnie włącza Urząd Miejski. W tym święcie plonów biorą udział piekarze, cukiernicy, właściciele firm gastronomicznych oraz rolnicy. Tegoroczne XIII Diecezjalne Święto Chleba połączone zostało z Brzeskimi Dniami Jakubowymi pod hasłem „Eucharystia - chlebem pielgrzymów”.Uroczystości i imprezy trwały dwa dni. W sobotę odbyły się Małopolskie Sprinty Rowerowe o Puchar Burmistrza Brzeska, a wieczorem, w Regionalnym Centrum Kulturalno – Bibliotecznym można było obejrzeć spektakl „Buen Camino”, przygotowany przez młodzież z MOK pod kierunkiem Krzysztofa Szydłowskiego. Niedzielne uroczystości rozpoczęły się przemarszem do kościoła św. Jakuba Apostoła, gdzie biskup Stanisław Salaterski poświęcił tablicę pamiątkową patrona miasta- św. Jakuba. Następnie poczty sztandarowe oraz zaproszeni goście udali się na plac Kazimierza Wielkiego, gdzie została odprawiona msza w intencji organizatorów: rzemieślników, rolników, mieszkańców miasta i gminy oraz całej diecezji. Po nabożeństwie zostały wręczone odznaczenia i wyróżnienia. Kazimierz Kural, właściciel restauracji Galicyjska, a zarazem starszy brzeskiego cechu, otrzymał Szablę Kilińskiego – najwyższe wyróżnienie poznawane rzemieślnikom w Polsce. Nadawana jest członkom organizacji samorządu rzemiosła m.in. za wybitne zasługi dla rozwoju rzemiosła polskiego. Następnie burmistrz Brzeska Grzegorz Wawryka oraz przewodniczący Rady Miejskiej Tadeusz Pasierb w imieniu samorządu wręczyli 35 rzemieślnikom dyplomy uznania. Zgromadzona licznie publiczność gromkimi oklaskami nagrodziła występujące zespoły folklorystyczne: Krakowiaków Ziemi Brzeskiej oraz Porębian. Do późnego wieczora widzowie degustowali „żurek jakubowy”, wyroby piekarskie i cukiernicze wystawione przez 9 piekarni i ciastkarni, były także tańce i wspólne śpiewy.Fot. Marek Kotfis