Pomysł na kolejne biblioteczne spotkanie w Porębie Spytkowskiej dostarczyła książka Agaty Królak -„Z działki, z lasu i takie tam". Innymi słowy przetwory. Kto z nas nie lubi przypomnieć sobie letnich smaków w mroźny styczniowy wieczór? Jeśli na dodatek słoiczek z ulubionym przysmakiem ozdobiony jest piękną etykietą, to powrót wakacyjnego słońca gwarantowany! Na zajęciach poświęconych projektowaniu etykiet na słoiczki z przetworami stawiło się blisko czterdziestu łasuchów w wieku od kilkunastu ... miesięcy do kilkudziesięciu lat.
Zaczęło się od fachowych dyskusji na temat zaopatrzenia domowych spiżarni w naturalne i zdrowe pyszności. Każdy szef kuchni wie, że „je się oczami", dlatego kolejnym krokiem było projektowanie etykiet oraz dekorowanie słoiczków. Przed zaplanowaną smaczną niespodzianką uczestnicy spotkania zażyli trochę ruchu, a dorośli przypomnieli sobie dzieciństwo. W ruch poszły stolikowe piłkarzyki, furorę robiła gra w klasy, na placu przed biblioteką powstały rysunkowe historie przygód Pippi Langstrumpf. Kulminacją dnia był poczęstunek wspaniałym, naturalnym kisielem o popularnym ostatnio polskim smaku ... jabłkowym. Po takim spotkaniu jego uczestnikom nie powinno zabraknąć energii do kolejnych wakacji.
Więcej zdjęć na fanpage’u biblioteki :https://www.facebook.com/media/set/?set=a.280424232145522.1073741850.194468484074431&type=1